
Omega 3
Wyjątkowy budulec naszych komórek
i ochrona organizmu przed wieloma chorobami.
Kwasy omega-3 pomagają zapobiec wielu chorobom, przedłużyć młodość, a nawet poprawić nastrój. Kwasy omega-3 są niezbędne wszystkim ludziom, a dostarczyć możemy je do organizmu jedynie poprzez pożywienie bądź odpowiednią suplementację. Szczególną rolę odgrywają u kobiet w ciąży i małych dzieci. Badania pokazały, że w Polsce w diecie mamy ich 25 razy mniej niż Omega 6, a stosunek powinien wynosić 1 do 1. Niestety nasza dieta nie jest tak bogata w ryby czy oleje zawierające dużą ilość Omega 3, dlatego powinniśmy pomyleć o dobrej jakości dodatkach żywieniowych.
Jakie funkcje pełnią kwasy tłuszczowe omega-3 w naszym organizmie?*
- Wykazują działanie przeciwzapalne – zmniejszają syntezę cytokin prozapalnych (m.in. interleukiny 1B, 6, 8 oraz czynnika TNF alfa), a także zmniejszają produkcję enzymów biorących udział w tworzeniu prozapalnych eikozanoidów (COX-2) oraz zwiększają wytwarzanie substancji (rezolwin i protektyn) charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi.
- Zmniejszają poziom triacylogliceroli we krwi – w przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że dawka 3-4 g kwasów EPA i DHA na dobę obniżyła stężenie triacylogliceroli w surowicy aż o 25-35% (mechanizm ten oparty jest na obniżeniu dostępności substratów niezbędnych do produkcji triacylogliceroli, a także zmniejszeniu aktywności enzymów biorących udział w ich syntezie). Tym samym możemy wnioskować, że kwasy te zmniejszają ryzyko powstawania miażdżycy.
- Redukują ciśnienie tętnicze krwi– według wielu badań, dowiedziono, że dawka około 3,7 g kwasów omega-3 powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego krwi o 2,1 mmHg oraz ciśnienia rozkurczowego o 1,6 mmHg. Wiąże się to ze stymulacją syntezy tlenku azotu oraz poprawą funkcjonowania śródbłonka naczyń krwionośnych.
- Hamują krzepnięcie krwi – wykazano, że kwas EPA hamuje syntezę tromboksanu A2 odpowiedzialnego za stymulowanie krzepnięcia krwi. Dodatkowo, kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają hamujący wpływ na agregację płytek krwi, zapobiegając powstawaniu zakrzepów.
- Ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – zauważono, że niski poziom kwasów omega-3 powiązany jest z występowaniem wzrostu oporności tkanek na insulinę. Dodatkowo, obecność EPA wiąże się ze wzrostem produkcji wisfatyny, która to hamuje wydzielanie glukozy przez wątrobę oraz zwiększa jej wychwytywanie z krwi.
- Przeciwdziałają depresji– funkcja ta wiąże się przede wszystkim z wpływem kwasów EPA i DHA na przekaźnictwo wewnątrzkomórkowe.
- Działają przeciwnowotworowo ‒ sugeruje się, że spożycie kwasów omega-3 sprzyja redukcji powstawania nowotworów (szczególnie raka jelita grubegoi okrężnicy). Fakt ten może wynikać z działania cytotoksycznego DHA na komórki nowotworowe.
* źródło: https://zywienie.abczdrowie.pl/prozdrowotne-wlasciwosci-kwasow-omega-3
NOWOTWORY, A OMEGA 3*
Kwasy omega-3 mogą uchronić przed rozwojem nowotworów, jednak te pochodzące z ryb są w tym bardziej skuteczne (nawet ośmiokrotnie) niż te z roślin - przekonują naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Guelph na łamach "Journal of Nutritional Biochemistry".¹
Okazało się, że ekspozycja na kwasy omega 3, które pochodzą z ryb, przekładała się na zmniejszenie rozmiaru nowotworów o 60-70 proc. oraz na o 30 proc. mniejsze ryzyko przerzutów. Aby osiągnąć taki sam rezultat, niezbędne było wyraźne zwiększenie dawki kwasów omega 3 pochodzenia roślinnego.
Autor badania, prof. David Ma, wyjaśnia, że kwasy omega 3 zapobiegają rozwojowi raka poprzez aktywację genów związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego oraz blokowaniem ścieżek rozwoju nowotworów.
1. Marine fish oil is more potent than plant based n-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention of mammary tumours, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286317300426?via%3Dihub
Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/kwasy-omega-3-wyjatkowy-budulec-naszych-komorek-aa-xAVh-rkzo-6Q7t.html
RYBY, A OMEGA 3
Szacunkowa zawartość kwasów omega-3 - EPA/DHA w rybachGatunek ryby | Porcja ryby zawierająca 500 mg kwasów EPA + DHA |
Łosoś bałtycki | 13 g |
Śledź bałtycki | 53 g |
Dorsz bałtycki | 1120 g |
Szprot bałtycki | 18 g |
Karp hodowlany | 233 g |
Pstrąg hodowlany | 28 g |
Mintaj | 893 g |
Sola | 241 g |
JAKI SUPLEMENT WYBRAĆ?
Kwasy tłuszczowe omega-3 nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane razem ze spożywanymi potrawami.W przypadku gdy jedna lub dwie porcje ryb tygodniowo nie są stałym elementem diety, wygodnym sposobem dostarczania organizmowi cennych kwasów tłuszczowych jest stosowanie skoncentrowanych preparatów zawierających tłuszcz ryb.
Suplement diety Omega 3 Nutrilite pochodzi z czystych ryb żyjących w głębokich i zimnych wodach Oceanu, które zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych zwanych omega-3.
Aktywnymi składnikami preparatu Omega-3 Complex są dwa kwasy: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dekozaheksaenowy).
CHARAKTERYSTYKA
- Aktywnymi składnikami preparatu Omega-3 Complex są dwa kwasy: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dekozaheksaenowy). EPA i DHA zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA.
- Pozwala uzupełnić dietę w kwasy tłuszczowe.
- 1 kapsułka dostarcza mniej więcej tyle samo kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA), co 28 g łososia, tuńczyka lub sardynek.
- Nie zawiera sztucznych substancji słodzących, barwników, aromatów i konserwantów.
SKŁAD:
ZAWARTOŚĆ | DZIENNIE (1 KAPSUŁKA) | % RWS |
---|---|---|
Olej rybny | 1 g | |
w tym: | ||
Kwasy tłuszczowe Omega–3 | 380 mg | |
EPA (kwas eikozapentaenowy) | 180 mg | |
DHA (kwas dekozaheksaenowy) | 120 mg | |
Witamina E | 5 mg -TE | 42 |